Megújult a web

Felújították a Neptunt! Nagy lelkesedésemben írtam az újdonságokról egy részletes cikket. Ízelítőnek egy összefoglaló:

Akik még nem használtak Neptunt, biztos nem tudják, hogy milyen érzés. Én úgy írnám le, hogy a Neptunt használni olyan érzés, mint egy ülések és kormány nélküli autóval menekülni egy csapat bespeedezett velociraptor elől, és menetközben rájönni, hogy valaki felcserélte a pedálok sorrendjét. Na, ezt az autót most leöntötték csillámporos ciklámen festékkel, és teleragasztgatták szép, színes matricákkal.

…és egy idézet a készítők, a GFX Design honlapjáról:

A professzionális webdesign egy külön műfaj, a honlapkészítés alapköve, melyet nem lehet egy lapon említeni a “hagyományos” grafikai tervezéssel. A megjelenés és a funkcionalitás egyszerre, egymást erősítve kell, hogy kiemelkedőt nyújtson. Ezt az egyensúlyt jellemzően nehéz megtalálni.


Megújult a web, harsogja büszkén a hír a BME Neptun üzemeltetés oldalán. Nocsak, mi történhetett? Forradalom az interneten? Lecserélték valami másra a HTML-t? Az IETF visszamenőlegesen bevezette a szemantikus webet? Vagy lehet, hogy csak arra gondoltak, hogy a Neptun webes felülete újult meg?

Mindegyik eshetőség jóleső bizsergéssel töltött el, amikor ezt a hírt olvastam. Már régóta nem értettem, hogy hogyan lehet képes egy szoftvercég, konkrétan az SDA Informatika, egy annyira kirívóan használhatatlan programot készíteni, mint a Neptun. A Neptun a legkezelhetetlenebb, leglogikátlanabb, legrusnyább webalkalmazás, amit valaha láttam. Igen, még az Ügyfélkapunál is rosszabb. Épp ideje volt, hogy kezdjenek vele valamit.

Gyorsan be is jelentkeztem. És amit a következő pillanatban várt, arra nem voltam felkészülve. De képtelenség is lett volna rá felkészülni.

Mi ez?

Mi a fasz ez?

Akik még nem használtak Neptunt, biztos nem tudják, hogy milyen érzés. Én úgy írnám le, hogy a Neptunt használni olyan érzés, mint egy ülések és kormány nélküli autóval menekülni egy csapat bespeedezett velociraptor elől, és menetközben rájönni, hogy valaki felcserélte a pedálok sorrendjét. Na, ezt az autót most leöntötték csillámporos ciklámen festékkel, és teleragasztgatták szép, színes matricákkal. Lássuk részletesen.

A teljesen ötletszerűen felosztott menü fölé (mondja meg nekem valaki látatlanban, hogy a leckekönyved a Tanulmányok, a Tárgyak, vagy az Információ főmenüpont alatt van-e) most került egy második menü, egy Übermenü. Ennek két menüpontja van, a Tanulmányi rendszer és a nagybetűvel kezdődő szavakból álló Neptun Meet Street. Mindkettő akkora, mint egy közepes méretű hegy. A megfelelő méret eldöntésekor alighanem szempont lehetett, hogy egy touchpadet használó, halálosan megsebzett elefánt is képes legyen eltalálni, annyira fontos ez a két gomb. Az aktív menüpont leginkább egy félig elszopogatott, gitárpengető alakú keménycukorkára hasonlít, természetesen egy drop shadow is került rá, aminek a jobb és alsó széle kicsit lemaradt a felvágáskor.

Ez a menü rengeteg helyet elfoglal az oldal legértékesebb pozíciójában, úgyhogy gondolom, valami igazán fontos, a tanulmányi életet merőben felforgató dolog lehet ez a Neptun Meet Street, ha már így kötelezően beletolják minden egyes oldalletöltéskor az arcomba, ugye?

Nem, annyira nem az.

Hoppá.

Az adott szolgáltatás nem elérhető az intézményben, informál készségesen a szépen lekerekített és csillogó bugyirózsaszín színűre polírozott gombokkal gazdagon meghintett overlay ablakocska.

Aha. Szóval az a feladata a legeslegnagyobb gombnak az egész rohadt képernyőmön, hogy egy hibaüzenetet dobjon. Ezt egyébként eddig is tudta a Neptun.

A sok száz pixelnyi színes fejléc ezenkívül azt a feladatot látja el, hogy esztétikailag gyönyörködtessen, miközben egyetemi ügyeimet intézem. És mi is lehetne jobb érzés a “007 Felszólalás fizetési kötelezettség kirovása ellen.” nevű kérvény kitöltése közben, mint ha kilenc, látszólag klónozólaborokban tenyésztett, szigorúan nem csak árja, ellenben vakítóan tökéletes fogsorú embertársam az örömtől visítva hadonászik az arcom előtt?

RÉSZT VESZÜNK A HUSZONEGYEDIK SZÁZADI FELSŐOKTATÁSBAN, HURRRRRÁÁÁÁÁÁ!!!! – mondják a tökéletes emberek.

Na de mi az a kis színes köröcske a fejléc jobb sarkában eldugva? Lelövöm a poént, hölgyeim és uraim, a Neptunban mostantól saját magunknak választhatunk fejlécet. Ezzel tulajdonképpen megszabhatjuk, hogy 1, 2, 6 vagy 9 tökéletes embertársunk bámuljon az arcunkba kötelezően.

Hosszú ideig hezitáltam a táblára mutató, őszes hajú, szigorú arcú tanárbácsi, az őszi tájban divatosan felöltözött fiatalok, meg a többi lehetőség között, de végül mégis a valószínűtlenül ciklámen színű “most diplomáztam” sapit viselő, kezében könyveket tartó, a kamerába vigyorgó szöszit választottam, aki mögé apró ciklámen virágokat, WordArtot megszégyenítő módon felskiccelt “Dr. School” feliratot, és egy hatalmas ötágú ciklámen csillagot álmodott a grafikus. A művészet akkor jó, ha elgondolkoztat, én pedig egyszerűen képtelen vagyok befejezni a gondolkozást azon, hogy mégis melyik az a célcsoport, akinek ezt a fejlécképet szánták.

Lehet, hogy én.

Irányítsuk csak figyelmünket most egy pillanatra a bal oldali hasábra! Arra a három dobozra ott. Megvan?

Egyrészt ugye tájékoztatnak arról, hogy megújult a web, ahogy azt már említettük. Ez a doboz úgy néz ki, mint egy ablak, legalábbis van a jobb felső sarkában egy X. Nem érdemes mondjuk nagyon kattintgatni, mert bár eltűnik, de a legközelebbi bejelentkezésedkor újra meg fog jelenni.

Ha esetleg valaki nem jönne rá, hogy az X gomb az ablak bezárását jelenti, akkor az ő számára elmondom, hogy a dobozok mellett balra lévő kis színes képecskék gyakorlatilag pontosan ugyanezt a funkciót látják el. Ki-be lehet kapcsolgatni a dobozokat. Ha mindet eltüntetjük, több helyünk lesz. Egészen addig, amíg ki nem jelentkezünk, mert ugye akkor megint szólnak, hogy megújult a web.

Egyelőre egyébként én üresen hagytam a Kedvenc funkciókat, mert nem tudom eldönteni, hogy a Szakirányjelentkezés, az Átsorolási kérelem, vagy a Mérföldkövek legyen a legkedvencebb funkcióm. Arra se jöttem rá, hogy miért görgetnék le a “Kedvenc funkciók” dobozhoz és klikkelnék rá egy olyan linkre, ami a menüpontok között is ott van. Szinte biztos vagyok benne, hogy egyáltalán nem azért, mert a menü tele lenne szemetelve redundáns, értelmetlen elnevezésű, logikátlanul elrendezett menüpontokkal, aminek a nagy részére soha egyetlen diáktársamnak sem lesz szüksége. (Kattintottatok már valaha a Kérvény elbírálásra? Nem érdemes, nincs ott semmi, csak egy üres lista.)

A kicsiny dobozoknak van még egy gombjuk az X mellett. Ha ráviszed az egeret, azt írja, hogy Frissítés. Még nem tapasztaltam, hogy csinálna valamit, de talán majd egyszer pont ez menti meg az életemet.

Egyébként, ha elvesznél a menüpontok között, semmi gond. Van egy Oldaltérkép is. Nem tudtad? Pedig ott van a láblécben. Nézd meg. Kattints rá. Rá akarsz kattintani.

Tessék, itt van minden egyes menüpont felsorolva még egyszer. Így már minden világos, ugye? Ha nem szeretnél a menüben rákattintani, akkor rákattinthatsz itt is. Hozzá is adhatod a Kedvencekhez, hogy ne kelljen mindig megkeresned.

Figyelitek egyébként, hogy minden egyes táblázat, tartalom, űrlap, vagy akármi fejlécében van egy színes kis kacsacsőr? Az a kacsacsőr egy link. Önmagára mutat. És azt meséltem már, hogy a Hibabejelentés a láblécben sehova sincs belinkelve?

Lehetne még ezt a felsorolást folytatni, de nem fogom, mert fölösleges. Elképzelhetetlen számomra, hogy milyen tervezési folyamat eredménye lehet egy ennyire kegyetlenül használhatatlan szoftver. Pontosabban két lehetséges elméletem van. Az egyik, hogy az egész SDA Informatikában, GFX Designban, valamint a rendszert megrendelő, átvevő és kifizető egyetemeken nem akadt egyetlenegy lélek sem, aki egy pillanatra is belegondolt volna, hogy milyen érzés lesz a Neptunt kezelni. A másik, hogy a Neptunt egy veszett szurikáta tervezte, akit két hónapra bezártak egy gumiszobába hat évfolyamnyi életmódmagazinnal, öt tálca Red Bullal és másfél csík speeddel.

Akárhogy is, erős vágyam, hogy aki ezért felelős, azt kötözzék egy székbe, és hallgattassák vele órákon keresztül a grafikai tervért felelős GFX Design honlapján azautomatikusan elinduló zenét, és/vagy a menüpontok csilingelését. És, ha választanom kéne, hogy a Neptunt használom, vagy herén bököm magam egy szájmeleg kötőtűvel, tudom, mit választanék.

 

8 komment A kommenteket és trackbackeket lezártuk.

 • írta csigusz | 2010. december 17-én délelőtt | Link erre a kommentre

  Én ezt tényleg nem értem. Eddig legalább fosul nézett ki és nem kerestem benne rációt. De most mintha tényleg akartak volna valamit.. és ez lett. 

 • írta Gergő | 2010. december 18-án délután | Link erre a kommentre

  hümm….edward neptun-méltatását olvastam, szerettem volna véleményt írni, de természetesen csak fércbukon kersztül lehet….nincs fércbukom, nem is lesz….

  ergo bevésem ide: az új neptun kijelentette hogy 3 tárgyból is megtagadja az aláírást…közben mikor a tanár megadta, ott álltam mellette, és láttam h aláír nekem…de a neptunnak nem felelt meg a tanulmányi teljesítményem:D 

 • írta edward | 2010. december 18-án este | Link erre a kommentre

  Megtagadja? WTF?

 • írta Gergő | 2010. december 23-án hajnalban | Link erre a kommentre

  De megtagadta ám! A neptunos nagyokosok szerint az én gépem problémája volt. Nagy szerény megjegyeztem, hogy csak 4 gépről próbálkoztam…erre a végső egoldás: Script-hiba.

 • írta Zotya | 2010. december 23-án délelőtt | Link erre a kommentre

  Sziasztok

  Én most végeztem a Miskolci Egyetemen 3 évig használtam a csodálatos Neptun rendszer 2 vezióját 3R-t és az EFTR-t de el kell mondanom hogy egyik se jó. És még finoman fogalmaztam :)))

  Az EFTR (asszem az volt először) még türhető is volt nem nézett ki valami szépen de ha be tudtál lépni- amihez néha vért kellett izzadni- elég stabilan működött.

  Aztán jött a 2009-es év gondolom a fejlesztőknek elfogyott a pénzük így piacra dobták az új Neptunt ami már nézett ki valahogy de valami katasztrófa volt kezelni.

  A befizetésektől kezdve a tárgyfelvételig egyszerűen szörnyű volt használni. Ja és a frissítéseknek köszönhetően olyan tételek kerültek napvilágra(pl nemmegjelent 1000 Ft büntetés) amit már én is elfelejtettem. Ezt bezzeg faszául megcsainálták.

  E félévtől pedig nálunk is behozzák az elektronikus indexet kiváncsi leszek hogy fogja bírni. 

   Szívtam vele eleget. De hála istennek ennek egy darabig vége majd mesterképzésre remélem tudnak belőle egy stabil rendszert csinálni.

   

  U.I: a három és fél év alatt egyetlen emberrel sem találkoztam aki egy jó szót is mondott volna erreől a sz..-ról.

   Kívánok mindenkinek Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet!!!!!!!!!!!! 

 • írta NqM | 2011. január 4-én délelőtt | Link erre a kommentre

  Ladies & gentlemans! Itt az ideje egy kis "polgárpukkasztásnak"!

  Én örülök, hogy van Neptun! Mások csomót dolgoztak vele, én magam egy fillért nem fizettem érte, zsír ingyér van! Manapság mit kapni ennyi pénzért? Ööö… semmit? Ráadásul nagyon sokszor MűKÖDIK! (Majdnem tele a pohár, vagy még nincs peremig töltve?) Ha nem lenne Neptun, jóval gyakrabban tehetném meg a röpke 3 órás oda-vissza utat kedves lakóhelyem és a suli közt. Ehhez képest már csak gratis, hogy nem tudom elhagyni az indexet, ami – a Neptun segítségével – nálunk már elektronikás. És tulajdonképpen mi a baj azzal, hogy igényesebbre csinálták a designt?

  Polgárpukk.

   

 • írta Marci | 2011. január 9-én hajnalban | Link erre a kommentre

  Üdv!

  Én is olvastam a cikket, nekem sincs arckönyvem… Ezért itten szólnék hozzá.

  Elhűlve láttam én is ezt a fejlődést, de bevallom eszembe se jutott a cikk olvasásáig rákattintani a Neptun Main Street gombra, úgy sejtettem hogy az csak egy dizájnos felirat… Ellenben témaválasztás és kedvencek menüpont már a régi Neptunban is volt (sőt, bizonyos funkciók csak a narancssárga téma alatt mentek rendesen)! Tehát még "eredeti’" ötlettel sem álltak elő ezek szerint.

  Cserébe oldalszélességet továbbra sem sikerült optimalizálni (holott nem hinném hogy a FF 3.6 egy kevesek által használt böngésző), és azt a rohadt témaváasztás gombot is mire megtaláltam…

  Az igazi csemegét viszont a tárgyfelvétel tartogatta: minden "felugró" ablak alján megjelenik egy szmájli, ami szövegbuborékban azt mondja, hogy a kívánt kurzust úgy lehet kiválasztani, hogy ha kipipáljuk a jelölőnégyzetet… BAAAZMEG ezt eddig nem tudtam!!! Ennyire hülyének néznek?!?!

   

  NqM: Igen, polgárpukk. De ne mondd már, hogy egy darab olyan ember sincs ezen az egyetemen, aki ingyen ne csinálna ezerszer jobbat! Ennek fényében elkeserítő, hogy ilyen szarért még fizettek is…

 • írta kz | 2011. január 11-én hajnalban | Link erre a kommentre