PRESS! PRESS! PRESS!

Ha elhaladtatok volna a hét videója mellett, íme a felvétel, amin orosz katonák tüzet nyitnak egy civil autóra, amiben történetesen négy török tévériporter ül.

El tudom képzelni, milyen szintű halálfélelem lehetett szegényekben, amikor éppen a szélvédőjüket lőtte darabokra egy szakasznyi orosz. Utána négy napig tartották őket fogva, de az valószínűleg már felüdülés volt az előzőekhez képest.

Ha lenne orosz turista-kisokosom, biztosan beleírnék valami ideillő mondatot, hogy ne legyek meglepve. Például: "Дорогие друзья, предупредительные выстрелы нет?" Daragoje drúzjá, predupreditelnije vüsztrjéli nyet? Tanuljátok meg, bármikor jól jöhet. "Drága barátaim, hol a figyelmeztető lövés?"

24 komment A kommenteket és trackbackeket lezártuk.

 • írta sinred | 2008. augusztus 16-án este | Link erre a kommentre

  Elmenytura? Csak 99.999Ft-ert.

   

  Mellesleg az eddigi haborus esemenyeket figyelve (nem csak fentebbi video szinhelyen), mar reg vegetert az az idoszak amikor is Press jarmure loni tilos volt. Ezt igen gyakran megteszik es max utanna aztmondjak, hogy "Nem vettuk eszre".ű

  Ez is hasonlo dolog: http://www.youtube.com/watch?v=TB_mwl9Uoaw riporter nenit 2 nappal ezelott (08.08.14) is szinten meglovik riport kozben. Ebben en mondjuk csak "heccet" erzek egy unatkozo mesterlovesz reszerol.

 • írta dome | 2008. augusztus 16-án este | Link erre a kommentre

  Nagyon nemigazán vagyok én sem meglepve, igazából talán mindenkinek van katonaismerőse, akinek elmondták, hogy ha jönnek a kerítés felé, akkor hogyan kell leadni a három lövést, és miért.

  idéznék egy részt a született gyilkosok c. filmből nem pont szószerint: ‘te tudtad, hogy kígyó vagyok, most meg mit csodálkozol?’

 • írta McKey | 2008. augusztus 17-én hajnalban | Link erre a kommentre

  Az idézés az én szakerületem :P Amúgy ma írt egy grúz csaj, amin küldött egy oldal linket. Félnek, hogy a világ nem tud arról, hogy mi folyik ott, az oroszokat terroristának nevezte. Kérte, ha tudunk, tegyünk ellene. Azt hiszem megérdemel a dolog mindenki részéről egy guglizást.

 • írta ines | 2008. augusztus 17-én délelőtt | Link erre a kommentre

  Én ehhez nem értek, most tulajdonképp kinek van baja kivel és miért? Ne gyertek Amerikával meg az olajjal, azt már Afganisztánnál sem értettem.

  Annyit értek az egészből hogy emberek lőnek le embereket és tulajdonképp leszarom hogy riporter vagy katona, hogy szabadságot akar vagy elfoglalni valamit. Az egyik lő, a másik meghal, vagy még rosszabb történik vele. Kik kényszerít bele embereket ilyen helyzetekbe és hogy képesek az emberek vérengző vadállattá változni?

  Azt hiszem, túl buta vagyok ahhoz, hogy pacifista legyek, de már évek óta kétségbeejt hogy milyen világban élek. És nem látom se az elejét se a végét az egésznek.

 • írta sinred | 2008. augusztus 17-én délután | Link erre a kommentre

  Amerika, olaj.

  Emberek kényszerítenek bele embereket. :P 

 • írta edward | 2008. augusztus 17-én délután | Link erre a kommentre

  ines: megpróbálom összefoglalni, amit én láttam ebből. Kezdjük az elején.

  1921-ben a Vörös Hadsereg beköszönt az akkor éppen független Grúziába, és valami hasonlót hoztak létre, mint anno Magyarországon. A hirtelen kommunistává lett ország a Szovjetunió tagköztársasága lett. 1924-ben egy forradalom megpróbált ezen változtatni, kevés sikerrel. Abházia és Dél-Oszétia a Grúz Szovjet Szocialista Köztársaság két autonóm tartománya volt. Autonómia alatt itt pl. azt kell érteni, hogy joguk volt a saját nyelvük hivatalos használatára.

  Dél-Oszétia már a szovjet időkben is többször kísérletet tett a függetlenség kikiáltására, ekkor még a Szovjetunión belül szerettek volna önálló szovjet tagköztársaság lenni. 1991-ben zavargások törtek ki, aminek következtében mind oszét, mind grúz falvakat felgyújtottak. Az oszétok Észak-Oszétiába menekültek, a grúzok Grúzia többi részére.

  A Szovjetunió szétválásakor az első népszavazást a grúzok bojkottálták, az oszétok viszont elmentek, és nagyon nagy többséggel a fennmaradásra szavaztak. Ezekután a grúzok tartottak egy saját népszavazást, amit viszont az oszétok és abházok bojkottáltak. Itt az elszakadás mellett döntöttek, és kikiáltották a függetlenségüket. Majd közölték, hogy a szovjet időkben elfogadott alkotmány az most úgy, ahogy van, sztornó, és visszatérnek az 1921-es alkotmányukhoz. Ebből az oszétoknak és abházoknak annyi jött le, hogy elfelejthetik az autonómiájukat. Ennek nyilván nem örültek.

  1992-ben a folyamatos zavargásoknak egy tűzszünet vetett véget, valamint az, hogy beköltözött Dél-Oszétiába kb. ötszáz orosz, oszét és grúz békefenntartó. Közben az abházok a saját területeiken, állítólag orosz segítséggel, kínos alapossággal irtották, kínozták, jobb esetben száműzték a grúz származású lakosokat. Etnikai tisztogatás, ez a gyakran használt szó rá.

  Dél-Oszétia és Abházia jelenleg független köztársaságnak tekintik magukat, viszont ezt rajtuk kívül senki más sem ismerte el az egész világon.

  2003-ban a rózsás forradalom (ami azért tört ki, mert Eduard Shevardnadze pártja állítólag elcsalta a szavazást) elűzte a kormányt, és az ellenzéket juttatta hatalomra. Az elnök Miheil Szaakasvili lett. őt már ismerjük. Szaakasvili a forradalom után céljaként határozta meg, hogy a szakadár területeket megpróbálja visszavonni grúz ellenőrzés alá. Adzsáriával kezdte, és Dél-Oszétiával próbálta folytatni.

  Augusztus elsején az oszétok és grúzok elkezdték lőni egymást. Az oszétok szerint a grúzok nyitottak rájuk tüzet. A grúzok szerint az oszét tüzérség grúz falvakat kezdett el lőni, és ezután vonultak be. Rövid időn belül a grúz csapatok elérték az elvben létező oszét köztársaság fővárosát, Tskhinvalit (elvileg Chinvalinak kell ejteni, cé-hával) majd elkezdték ostromolni. Itt meghalt több civil is. A grúz tüzérség a BM-14-es rakétavetők (gondolom a Katyusa név mindenkinek ismerősebb) új változatát, a BM-21-est használta, a rakéták pedig nem válogatnak – egy kórház tetejét is sikerült többek között szétlőni. Az oszét vezető itt még legalább kétezer civil áldozatról beszélt; az oroszok később negyvenet azonosítottak, az oszétok kétszázat. Továbbá tizenkét orosz békefenntartó is életét vesztette.

  No és itt jön a nagy trükk: Oroszország egy ideje felajánlotta az összes oszétiainak az orosz állampolgárságot. Ezzel sokan éltek is (a BBC szerint a lakosság több mint fele, a Deutsche Welle szerint majdnem mindenki, Medvegyev orosz elnök szerint több mint 90 százalékuk). Innentől kezdve ők oroszok. És, ahogy Medvegyev mondta, neki kötelessége megvédeni az orosz állampolgárokat, legyenek azok bárhol. Úgyhogy gyorsan be is küldött Dél-Oszétiába annyi morcos orosszal tömött T80-ast, BTR-t és BMP-t, ami a világon nincs. Akik természetesen rövid úton darabokra szedtek mindenkit, aki grúz katonának nézett ki, vagy csúnyán pislogott.

  Természetesen Medvegyev és Szergej Lavrov külügyminiszter egyértelművé tette, hogy eszük ágában sincs átlépni Dél-Oszétia határát. Ez már amikor kimondták, akkor is egyértelmű hazugság volt (Tbilisziben egy repülőgépgyárat már akkor is lebombáztak) de később se zavarta őket abban, hogy a földig rombolják Gorit, fegyverraktárakat foglaljanak el Senakiban, megsemmisítsék Poti kikötőjét, vagy -hogy, hogy nem- felrobbantsák a Baku-Supsa olajvezetéket, ami az orosz energiacégek nagy konkurense. Közben persze le kellett állítani a Baku-Tbiliszi-Ceyhan olajvezetéket is. Az elfoglalt területeken gyújtogattak és fosztogattak, ahogy azt szokás. (Nem én találtam ki, hanem a Human Rights Watch nemzetközi szervezet.) Az elfogott grúz civilekkel közben kényszermunkát végeztetnek, Mikhail Mindzajev oszét "belügyminiszter" kifejezésével élve "feltakarítanak maguk után".

  Tovább árnyalja a képet, hogy az orosz légierő Gori ostrománál lakóövezeteket bombázott, méghozzá nem is akárhogy, hanem olyan kazettás bombákkal, amiknek a használatát 111 jobbérzésű ország már betiltotta. Ebben a bombázásban halt meg Stan Sorimans holland operatőr is. A Human Rights Watch felszólította az oroszokat, hogy fejezzék be a kazettás bomb&aacut
  e;k használatát, erre Anatolij Nogovicin vezérezredes a következőt felelte: "Sosem használunk kazettás bombákat, nincs rájuk szükség." Goriban szintén sikerült egy föld-levegő rakétával porig rombolni egy kórházat.

  Érdekesség, hogy közben grúz kormányzati honlapokat ugyanolyan eszközökkel és stílusban támadtak, mint Észtország több honlapját, amikor legutoljára összevesztek az oroszokkal. Több oldalt deface-eltek, a híroldalakra pedig zombihálózatos DDoS-t eresztettek.

  Írjátok, hogy miben tévedek, szerintem ez a helyzet.

 • írta Malyer | 2008. augusztus 17-én este | Link erre a kommentre

  ’92 ben csak a Grúz, és Oszét békefenntartók voltak 1000en (500-500fő) az Oroszok 2000 emberrel vonultak be tudomásom szerint, és az háború volt, nem zavargás.
   És 1 kiegészítés amikor oroszország felajánlotta, hogy ‘oroszosíthatják’ magukat az oszétok,
  É-Oszétia gyakorlatilag (de legalábbis az oroszok szemében) Oroszországhoz csatolódott.
  Egyébként csak én érzem azt, hogy itt a média durván nemközölt semmit? (Tisztelet egyes lapoknak, akik írtak bőven infót.)
  Ez a bomba meg nagyon geci eszköz—> Like a Bouncy Betty.

 • írta Megszunt_Felhasznalo | 2008. augusztus 17-én este | Link erre a kommentre

  Ha már háborus helyzetekröl beszélgetunk:

   

  http://www.youtube.com/watch?v=26Hfh72CGbc

 • írta NqM | 2008. augusztus 17-én este | Link erre a kommentre

  És a világ csak még ilyenebb lesz.

 • írta edward | 2008. augusztus 17-én este | Link erre a kommentre

  Malyer: Észak-Oszétia Oroszország része már a Szovjetunió felbomlása óta. Az, hogy mit nevezünk háborúnak, az jó kérdés, bár valószínűleg valóban inkább az volt.

  Én Indexet olvasok, és ott szerintem elég hangsúlyosan írtak róla.

  Orgay: óóóóóbazmeg :D

 • írta ines | 2008. augusztus 17-én este | Link erre a kommentre

  Köszi edward. Legalább az eleje már megvan. Csak legyen vége is.

 • írta Malyer | 2008. augusztus 17-én este | Link erre a kommentre

  Akkor félre értettem az egyik Magyar Narancsos cikket.
  Nekem van egy faintos könyvem, Katonai Almanach névre hallgat, és abban ezek a számadatok álltak, persze tévedhet mindenki. (Egyébként kurvajó könyv. mindenkinek ajánlom figyelmébe az érdeklődőknek mondok szerzőt kiadót de lustavagyok előkeresni.

  Én az újságokból, tv ből, rádióbó (már amennyit halgatom) hiányoltam a híreket. Bár lehet mindig énvoltam rosszkor rossz csatornán…

  A másik,  hogy (akár 3000) 1000-2000 ember egymásra való lövöldözését én háborúnak tekintem, ami zavargás az a G8 meg a Pesti kurvaanyázás közé esik az én értékrendemben. (Bár ez utóbbi inkább az Elfogyott a fradi-újpest meccs, borogassunk ‘kormánykukát.’ dolog volt.)

 • írta Malyer | 2008. augusztus 17-én este | Link erre a kommentre

  Egyébként fasza összefoglaló lett.

 • írta ines | 2008. augusztus 18-án délelőtt | Link erre a kommentre

  Egyébként honnan (és mi okból) tudtok ennyit arról, ami a világ másik felén történik?  És itt gondolok pl edward előző instant történelemleckéjére is Tibetről. Mert ezek tényleg nem voltak benne a hírekben, és nem tanítják történelemórán.

  Egyébként meg, van egy bizonyítékom arra, hogy az USA is benne van. :D

 • írta Malyer | 2008. augusztus 18-án délután | Link erre a kommentre

  Vannak újságok azért akik írnak az ilyen dolgokról(is) és azokban ált. vannak ilyen történelmi kronológok, meg leírások.
  Nomeg a férfiak nagyrésze rajong az ilyen katonás dolgokért.

 • írta edward | 2008. augusztus 18-án délután | Link erre a kommentre

  Malyer: kösz a dícséretet :) amúgy je, mondom, a "zavargásokra" tényleg sokkal inkább illik valszeg a háború szó.

  ines: perverz élvezetet nyerek néha abból, hogy az aktuálisan népszerű témákról próbálok minél több helyről tájékozódni, mielőtt véleményt alkotok róluk. Itt szinte minden infót az Indexről, a Reakcióból, és az angol Wikipediáról szedtem össze, úgyhogy egyáltalán nem nagy szám. :) A különféle fegyverekről meg ilyesmikről meg azért szedtem össze mindenféle információt, mert gyerekkorom óta fegyverbuzi vagyok :) sőt, egy ideje még airsoftozom is.

 • írta Wale | 2008. augusztus 18-án délután | Link erre a kommentre

  Az is lenne a normális, hogy az ember előbb utánaolvas a dolgoknak és csak aztán nyitja ki a száját.. :) az index egyébként az egyetlen hírekkel szolgáló oldal, amit olvasok.

  A témához pedig csak azért nem szólok hozzá, mert felbaszom magam. :)

 • írta edward | 2008. augusztus 18-án este | Link erre a kommentre

  Wale: szólj hozzá csak nyugodtan, engem érdekel. Addig se egymáson basszuk fel magunkat. :)

 • írta Malyer | 2008. augusztus 19-én hajnalban | Link erre a kommentre

  Hajrá Wale sikerülni fog, csak bele kell kezdeni. Itt nem fog senkisem bántani!

  :D:D

  Minden (normális) férfi fegyverbuzi. Ha nem, akkor meg stylist…

 • írta Idioteque | 2008. augusztus 19-én hajnalban | Link erre a kommentre

  [újságírók] -PRESS!! PRESS!!

  [katonák] -PULL!! PULL!! (the trigger)

  Amúgy meg úgy kell nekük, mindenhova ne pofátlankodjanak be, csak azért, mert kell nekük a nézettség. Ha meg meghaltak volna, akkor azért már egyenesen Darwin-díjat ( http://darwinawards.com/ ) adnék.. Mármint, WHAT WERE THEY THINKING? ( http://www.youtube.com/watch?v=EmJdQWuVqmM ) Azt, hogy kakaóval, meg aprósüteménnyel fogadják őket?

   

 • írta duke_flipchart | 2008. augusztus 19-én hajnalban | Link erre a kommentre

  Idioteque: azért szerintem reális elvárás, hogy ne kezdjenek civil autókra figyelmeztetés nélkül sorozatot lőni.

 • írta Malyer | 2008. augusztus 19-én délelőtt | Link erre a kommentre

  Nézzük a jó oldalát, legalább nem egy RPG-7 est kaptak a motorba…

 • írta Idioteque | 2008. augusztus 19-én délután | Link erre a kommentre

  duke_flipchart: A Trójaiak is bedőltek a falónak xD

 • írta Wale | 2008. augusztus 19-én este | Link erre a kommentre

  Nem azzal van baj, hogy nem bírok kikállni a véleményem mellett, ha valaki betámad.. csak a hasonló értelmetlen háborúkat alapjába véve utálom és csak bosszankodni tudok rajtuk. :)

  Az egész történettel bajom van, de igazán az oroszok csavarától kezdve kell hánynom az egésztől. Onnantól, hogy az oszétok elfogadták az orosz állampolgárságot, nem történt más a megnövekedett halálozáson kívül. Az oroszokról mindenki tudja, hogy mire képesek és mindenki tudja, hogy milyen módszereket szoktak alkalmazni. Átlépték a határt és onnantól kezdve már nem védekeztek, hanem támadtak.. és olyan az egész, mintha csak két dologért védték volna be az oszétokat; plusz hely és szórakozás a "morcos katonáknak".

  Kíváncsi vagyok, hogy melyik ország lesz a következő, aki beszáll a buliba és már az oroszokat támadja. Az oszét-grúz viszály olyan ürüggyé is válhat még egy nagyobb háborúhoz, mint Ferenc Ferdinánd megölése volt 1914. júniusában. (Gondolom nem kell elmondanom, hogy azt minek is használták ürügynek.)