mult-kor

minap olvastam,gondoltam megosztom veletek

Gondoljatok csak bele, 1990 előtt születettek, azaz MI, kész csoda, hogy életben maradtunk. Nekünk még nem volt gyerekülésünk az autóban,sőt még biztonsági öv se nagyon, viszont bizton tudhattuk,hogy a gyerekágyak festékében akadt bőven ólom.A gyógyszeres és vegyszeres üvegek könnyedén nyithatóak voltak,nem volt semmi furfangos védelemmel ellátva, de még a fiókok és ajtók sem voltak felszerelve biztonsági nyitóval, és mikor bicajozni mentünk, nemhogy könyökvédőnk és sisakunk nem volt, de még rendes biciklink sem.Egész nap kint voltunk, a szüleink pedig csak sejtették, hogy élünk és megvagyunk, hiszen még Matáv telefon se nagyon volt, nemhogy mobil.Nyáron a derékig érő fűben és közeli kiserdőkben játszottunk, mégsem lettünk kiütésesek és nem tört ránk allergiás roham.Nem tudtuk mi az a pollen, és a parlagfűről azt hittük, hogy a sárkányfű, egyenes ági rokona.Ha elestünk, megsérültünk, eltört valamelyik végtagunk, vagy csak szimplán betört a fejünk, senkit nem pereltek be ezért.Étkezési szokásaink Schobert Norbi mércéjével mérve nap mint nap tartalmazták a halálos dózis többszörösét, de még egy MCdonaldson edződött átlagos amerikai elhízott kisgyerek is helyből nyomna egy hátra szaltót attól, amit mi leküldtünk kaja címszóval. Gondoljunk a zsíroskenyérre,a kolbászra, a disznósajtra (ki tudja mit tettek bele), az iskolai menzára (ki tudja mit NEM tettek bele) és mégis itt vagyunk. A kakaóban nem volt A,B,C,D és E vitamin, viszont \"bedeko\"-nak hívták és már ez is elég volt a boldogságunkhoz. Szobi szörpöt ittunk, ami hírből sem ismerte az édesítőszert, viszont tömény cukorból készült. A limonádét még magunknak kevertük és mosatlanul ettük a fáról a gyakran éretlen gyümölcsöt,a WC pereme alatt pedig a baktériumok ezreinek a kolóniái telepedtek meg a még háborítatlan nyugalomban,a pre Domestos korban. Ezek voltunk mi. Hősök? Talán. Hősei egy letűnt kornak, amelyen a mostani fiatalok értetlenül mosolyognak.

8 komment A kommenteket és trackbackeket lezártuk.

 • írta HAL9000 | 2008. április 20-án délután | Link erre a kommentre

  ennek tetejében még az 1986-os Csernobili katasztrófát is túléltük. Mármint amit a szél cspott felénk.

 • írta AlphaZulu | 2008. április 20-án este | Link erre a kommentre

  ez nagyon ott van…!!!

  ez a mai sok hülyeség csak bebutítja az embereket és gyengévé teszik az mebert, hogy egy kis horzsolástól már meg akarunk halni és egy agyrászkódást már halálközeli élménynek titulálnak az emberek

 • írta Malyer | 2008. április 20-án este | Link erre a kommentre

  hát, meg amin 1990ig végigmentünk 50millió év alatt. azse semmi. Ma nem hiszem, hogy kardfogú tigrisek elől szaladgálunk a blahán^^

 • írta NqM | 2008. április 20-án este | Link erre a kommentre

  Jajjjjj de buták vagytok! Én láttam egy amerikai ismeretterjesztő filmben, hogy kézmosáskor egy teljes percig rajta kell hagyni a szappant a kezünkön, és csak aztán szabad lemosni, különben csúúúnya bacik maradnak a kezeden! Ja, és ezek után a kilincshez csak egy darab WCpapírral szabad hozzányúlni, különben az egész egy szart se ért.

 • írta atiqua | 2008. április 21-én délelőtt | Link erre a kommentre

  Az évszám folyamatosan növekszik :) Pár éve még 1980 előttiekről volt szó.

 • írta edward | 2008. április 21-én délelőtt | Link erre a kommentre

  Kicsit nem hülyeség összemosni a biztonsági övet és biciklis sisakot a Domestossal? Szerintem de, tökre hülyeség. És igen, faterom is volt szénanáthás 1970-ben is; kifolyt a szeme-orra szocialista hazánk védelme közben, csak senki nem tudta, miért. Ilyenek mellett talán nem is meglepő, hogy a most üzletekben kapható italok közül talán csak a meggymárka az egyetlen, amiben még van olyan színezőanyag, ami valamennyire károsnak tekinthető. (bezzeg az "új, szintetikus izék tele vannak mindenféle E-betűvel, nem mint a jó régiek.")

  Amit végképp nem értek, miért okoz benned nosztalgikus érzést az, hogy a vegyszeres üvegek könnyen nyithatóak voltak?

 • írta goyci | 2008. április 22-én este | Link erre a kommentre

  Szerintem nem hülyeség "öszemosni", hanem mókás az iromány. De régen is volt egy csomó veszélyes cuccból fakadó baleset-halál-kiütés, csak akkor még nem volt Fókusz, hogy mindenről tudjunk. Magam részéről még bőven 1990 előtt voltam gyomormosáson, a nyersen fogyasztott friss sóskalevélnek köszönhetően. Meg annak, hogy anyukám pont nem sasolt. Szóval nem volt olyan hűdebiztonságos azért akkor sem. És igen mezítláb rohangásztunk a ház előtt az utcán (ami ma nehézkes lenne, amikor tonnányi soklóerős szörnyeket eszetlen módon hajtanak eszetlen szörnyszerű vezetőik). De nem vagyunk hősök a mai gyerkek jobban hősök, hogy manapság felnőnek, mert tényleg durván fel van gyorsulva minden és olyan szavakkal bővült a nyelvünk, mint: elektroszmog. Sok szerencsét gyerekek :)

 • írta robby | 2008. április 23-án délelőtt | Link erre a kommentre

  a teljesen higiénikus mosogatáshoz 70 fokos víz kell, mert a baktériumok többsége, vígan elvan az intelligens mosogatószerek társaságában is. a mosogatógépek elterjedésének ellenére a népesség egyre inkább fogyatkozik. a fejlődő illetve kevésbé fejlett országokban erre nincs panasz, pedig valahol a jónép az utcán földre fújja az orrát. nem ugyanaz mintha a másikra, de akkor is. és ha már itt, köztudott, hogy a tüsszentés során a cucc eléri az 50 km/órás sebességet is némi gyakorlás után, és 10 méteren belül beterít mindent. a jól nevelt gyerekek a szájuk elé teszik a kezüket, de aztán vajon a lábukkal kapaszkodnak a tömegközlekedésen?

  a fiúk pedig pisilés után mosnak kezet, abszolute helytelenül, mert a műszer jobb esetben tiszta, a kezed meg teszem azt tömegközlekedéses, szóval utána érdemesebb, bár annyira mindegy, mert a csapnál így is úgy is faszos lesz a kezed. tehát jól nézd meg ki mos elötted utánad kezet, és bátran mosolyogj rá, a kötelék szorosabb mintha kezetfogtatok volna. vagy estleg hordozz magadnál nagy kiszerelésű termoszban 70 fokos vizet tuningolt domesztosz adagolóval, és fertőtlenítsd magad a kellő koordinátáidon.