Moderálási irányelvek

Sziasztok!

Újabban megint sok szó esik a moderálásról. Gondoltam összefoglalok egy pár dolgot, amiket már eldöntöttünk, és mindenkinek érdemes tudnia.

Röviden:

1. Nem törlünk a himmelről se threadet, se kommentet egészen addig, amíg megfelel (egyébként korántsem szigorú) irányelveinknek.
2. Hamarosan minden threadet, amiket írtok, át fogunk előzőleg nézni, és mi (azaz az Írjuk-listában szereplő arcok) döntünk majd arról, hogy mi kerüljön ki.

Bővebben: klikk. 

1. Nem szeretnénk threadet, se kommentet törölni, mert bárki tévedhet; nem tartjuk magunkat a legokosabb embereknek, akik mindenről tudják, hogy jó vagy rossz. Vannak azonban olyan dolgok, amiket nehezen tűrünk, mert hosszú, kényelmetlen és végeláthatatlan vitákat okozhatnak. Szeretjük azt, ha valaki óvatosan és visszafogottan áll hozzá kényes témákhoz (pl. politika). Nem szeretjük azt, ha valaki személyeskedik.

Személyeskedés az, amikor egy vitában már nem a vita tárgyáról, hanem a vitapartneredről beszélsz. Ha egy vita ebbe fullad, és menthetetlen, törölni fogjuk – nem azért csináltuk a himmelt, hogy személyeskedő és egymást anyázó vitákat hallgassunk, hanem azért, hogy – és most figyelem:

azért van a himmel, hogy azokat a történeteinket, amiket egy sör mellett elmesélnénk a többieknek (azaz a barátainknak) a kocsmában, így közöljük.

Ebből vezetünk le mindent, ezért érdemes kicsit elemezni. Például: olyan thread az "érdekes", ami egy kocsmai történetként érdekes lenne. Sőt, még a kegyetlenül őszinte stílusunk is hasonlít egy barátok közti kocsmai beszélgetésre. Ha ezt a stílust nem bírod, akkor ne olvasd, vagy tűrd el; csak ne anyázz miatta.

2. A himmel indításakor azt gondoltuk, hogy olyan emberek fognak csatlakozni, akiket már személyesen rég ismerünk. Ez nem így lett, hirtelen nagyon sokan lettünk, és az újak közül sokan nem ismertek még minket.

Ezért tökre érthető, hogy a himmel stílusa nem olyan, mint régen. Mi szerettük a régi stílust, és nem szeretnénk, hogy megváltozzon.

Azt viszont tökre szeretnénk, hogy még többen írjanak vicces kocsmai történeteket, mert minél több, annál jobb a himmelt olvasni.

Ezért azt fogjuk csinálni, hogy mindent, amit írtok, átnézünk. Azért, hogy a kész thread olyan legyen, ami mindenkinek tetszeni fog. Ez nemcsak nekünk, hanem nektek is jó – iszonyat rossz érzés, amikor lefikáznak valamit, amit csináltál.

És addig is, amíg nincs kész a moderálás, pár aranyszabály, amit érdemes betartanod, ha threadet írsz:

– Legyen a threaded érdekes és idevaló! Ha leülnél mellénk a kocsmában, és elmesélnéd, tetszene nekünk, röhögnénk rajta?

– Ne írj olyat, ami már egyszer volt! Semmiképpen! Ha kell, olvass vissza, vagy kérdezz meg minket. Nagyon unalmas kétszer látni ugyanazt. Nem fogunk kiengedni semmit, amit már láttunk.

– Írj a threadhez legalább egy bekezdésnyi szöveget! Nem szeretjük, ha a thread csak egy link, vagy egy mondat.

– Ne írj se túl hosszú, se túl rövid bevezetőt! Kb. két bekezdés, vagy egy kép és egy bekezdés az ideális hossz.

– Tagold a hosszú szöveget bekezdésekre! Ha gépelés közben néha entert nyomsz, akkor a szöveged sokkal olvashatóbb lesz. 

– Tanulj meg linket beilleszteni normálisan! A módja: beírsz AKÁRMIT, tehát rendes szöveget és nem feltétlen a link URL-jét; kijelölöd, a link beszúrása gombra kattintasz, és a felugró ablakba beilleszted a címet, ahová szeretnéd, hogy mutasson. Majd pedig Insert. Ennyi. 

– Írj helyesen! Ha kell, futtasd át a szöveged helyesírásellenőrzőn. Ne írj több írásjelet egymás után!!!!!!!! Ugye, milyen idegesítő? Ne írj CSUPA NAGYBETűVEL! Ne írj több smileyt egymás után, értjük egyből is. És könyörgöm, ne írj XD-t, mert még véletlen emósnak nézünk!

– És végül a jolly joker: ha nem vagy biztos valamiben, hogy érdekel-e minket, vagy jó lesz-e – inkább várj vele, és kérdezz meg minket. Hidd el, megéri. :)

16 komment Szólj hozzá vagy trackbackelj ránk vissza

Kommenteléshez be kell, hogy jelentkezz.