Éljen a forradalom, hurrrráááá!

Elnézést a politikai színezetű postért, de kíváncsi vagyok mit szól hozzá a tömeg. Persze ha nem idevaló, akkor Eddy majd törli. Szóval:

Nagyjából megint annyira van komolyan gondolva ez a ma esti forradalom, mint amikor a himmelesek az Aranykorsóban két feles után azt kiabálják, hogy "éljen a pápa, hurrrrrááááá". Egy tisztességes dél-amerikai országban a "szélsőséges csoportok szélsőséges megmozdulásán" nagyjából senki nem maradna lőtt seb nélkül az ellenséges oldalon, legyen akár a gonosz államapparátus elvakult bábja, vagy éppen akkora szélsőoldali, hogy leesik a térképről.

Itt meg megy a bohóckodás molotov-koktélokkal, meg könnygázzal, meg tűzijáték-rakétákkal, meg petárdákkal, biztos jó buli lehet, tulajdonképpen én is keveslem, hogy csak egyszer van szilveszter egy évben, de akkor inkább legyen az állami ünnepségek helyett hivatalosan szervezett utcafesztivál, ahova tüntető, rendőr és békés állampolgár is kimehet hepajkodni, aztán ott maximum mojitót lehetne egymáshoz vagdosni.

Nem hiszem el, hogy nem jutott még el egyik nagyrabecsült forradalmár vezéralaknak sem az agyáig mikor reggel felébredt gumibot okozta sajgó nyolcnapontúlgyógyulókkal, és könnygáztól vörös szemeivel ránézett az ágyával szemben fellógatott Guevara poszterre, hogy a forradalom szó kemény fegyveres megmozdulást jelent, ami nem azonos a fradimeccs utáni levezető bunyóval a rohamsisakosok ellen.

Nem hiszem el, hogy nem jutott még eszébe egyik kormányhű, vagy éppenséggel csak nyugalmat és békés megemlékezést szerető, kellően magasrangú rendőrtisztnek sem, hogy nem a kettővel több vízágyú, meg a százzal több rohamrendőr kell tömegoszlatáshoz, hanem oda kell állni a kritikus pontokra nyolc-tíz tankkal, meg idétlen plexipajzs helyett géppisztolyos emberekkel (jól látható azonosítószámmal természetesen), aztán ha minden jól megy egy lépést sem kell tenni, hiszen ennek látványára magától hazasétál az összes szélsőségesen megmozduló, aztán legközelebb háromszor is meggondolják, hogy ne maradjanak-e inkább otthon.

Eltelt egy év a legutóbbi eset óta, amikor az állatkertből kiszabadult majmok kukákat borogattak a Nagykörúton, amíg a jól képzett gondozók pár nap alatt vissza nem kergették őket a ketreceikbe. Ennyi idő alatt a rendőrségnek számtalan fejlesztésre lett volna ideje, ami több annál, mint azonosítószámok ragasztgatása, kezdve onnan hogy olyan törvénymódosítások kiharcolása amik ellehetetlenítik a megmozdulásokat, egészen odaáig, hogy olyan felszerelést szereznek be amivel hatékonyan, gyorsan, emberbaráti módon (lásd ultrahangos tömegoszlató "fegyverek" és egyebek) szinte észrevétlenül lehet oszlatni, vagy akár a tekintélyelvnek köszönhetően az oszlatást el sem kell kezdeni. Persze ez alatt az egy év alatt a lázadók sem tétlenkedtek, szabadidejükben hihetetlen mennyiségű zoknit sikerült tüzelési szénnel megtölteniük, és úgy itták a kétdekást, mint mások a vizet, hogy legyen elég üveg a molotov-koktélokhoz. Ahelyett persze, hogy szupertitkos földalatti hálózatuk segítségével felvették volna a kapcsolatot jóhírű közel-keleti fegyverkereskedőkkel, vagy éppen csoportos kirándulás keretében átruccantak volna az ukránokhoz, hogy megtudakolják, mégis mekkora kedvezmény jár a Kalasnyikovra, ha nagy tételben veszi az ember. Ha már csinálunk valamit, akkor ne csak a szánkkal legyünk elkötelezettek, hanem csináljuk is jól, nem igaz?

Persze mindez nem várható el egy olyan országban, ahol a forradalom a szakadó eső miatt is képes elmaradni. Igen kéremszépen, ez a Magyar Forradalom 2007. Olyan kis teszkógazdaságos forradalom, ahol nem telik minőségi árúkra, csak piros-kék csíkos molotov-koktélokra. Persze ha véletlenül a Magyar Forradalom 2007 győzedelmeskedne, akkor jönne utána a Magyar Kormányváltás 2007, ami minden bizonnyal hasonlóan radikális intézkedéseket vonna maga után, mint a már említett dél-amerikai államokban: a kormányra került szélsőségesek azonnali hatállyal kineveznék közeli rokonaikat, és haverjaikat a létező összes állami vezetői pozícióba, majd zsebretennék az ilyen körökben zsebretehető pénzeket, és egyéb anyagi javakat. Az eddig hatalmon lévőket pedig jól menő nagyvállalatok ügyvezetői székeibe taszítanák, hogy ott sínlődjenek míg a világ. Aztán az egész kezdődne elölről, csak éppen térfélcserével, és az ellenkező oldal hasonlóan kifinomult eszméket valló szélsőséges csoportjai próbálkoznának, hasonlóan kifinomult szélsőséges eszközökkel, de a meccs forgatókönyve ugyanez lenne.

Kérdem én, ha valaki elvállal valamit, akkor az, hogy magyar az illető, miért akadályozza meg abban, hogy tisztességesen meg is csinálja? Ha már forradalom, akkor miért nem lehet rendes forradalom? Abból annyi volt már szerte a világban, csak le kéne másolni egyet: megvenni licencet, mint a Megasztárnál, aztán a már megszokott és elkerülhetetlen minőségvesztéssel az itthoni viszonyokhoz igazítani, és kész is. Feltéve, hogy mindenáron forradalmat kell itt csinálni, de ha már kell, akkor ne az legyen a forradalom, hogy néhány molotov-koktélt iszogató gyengeelméjű közé nagy sebességgel behajt egy rendőrautó, aminek a lökhárítójába kapaszkodik két rohamrendőr. Mert az nem forradalom, inkább egy másik szó illik rá: a majomparádé.

(Valamint az m1-nek miért nincs annyi esze, hogy a tudósítóit sisakban, golyóálló mellényben, vagy akárcsak egy "ne lőjetek, újságíró vagy
ok" táblával küldje ki Gucci öltöny helyett?)

13 komment A kommenteket és trackbackeket lezártuk.

 • írta edward | 2007. október 22-én este | Link erre a kommentre

  Véleményem szerint a politika bár nem dedikált téma, de oké. Sőt, a vitatkozás is oké, egészen addig, amíg nem fordul anyázásba, de akkor a mindenható robotpanda úgyis közbelép majd.

  Szerintem az, ami itt volt, és itt van, nem forradalom. Van egyrészt pár kisnyugdíjas, aki felváltva követeli a csodaszarvas-hit kötelezővé tételét és Jézus második eljövetelét. Van pár futballhuligán, aki sállal a nyakában dobálja féltéglával a rendőrkocsikat. És van pár járókelő, akiket falhoz állítanak a tökig felfegyverzett robotzsaruk, aztán jó esetben "na jó, most az egyszer" elengedik őket.

  Azok az értelmes emberek, akik azon háborodtak fel, hogy a miniszterelnök hazudott, azok mintha már kikoptak volna az egész képből. Viszont nekem az ő felháborodásuk is kicsit fura – nekem egész eddig is úgy tűnt, hogy hazudik minden politikus, most inkább jól esik, hogy az egyik a haverjainak azt mondta, hogy inkább hagyjuk már abba.

  Vajon a maszkos pajtások, mielőtt felborítanak és felgyújtanak egy fehér terepjárót, ellenőrzik, hogy nincs-e Nagy-Magyarországos autójelzés a hátulján? 

  Én nem azt szeretném, hogy legyen rendes forradalom géppisztolyokkal meg ilyenekkel. Inkább azt, hogy valahogy egyszer csak tűnjön el minden egyes ember varázsütésre a Parlamentből, és kerüljön a helyükre sok olyan ember, aki úgy áll a politikához, mint az új magyar válogatott a focihoz. Azaz: a régi sz.r volt, de felejtsük el, és csináljunk helyette valami egészen mást.

 • írta edward | 2007. október 22-én este | Link erre a kommentre

  Egyébként, itt megtaláljátok a részletes képriportot, hogy mi történt velünk pontosan március 15.-én. :)

 • írta edward | 2007. október 22-én este | Link erre a kommentre

  Valamint íme, garantáltan felforgató és provokatív összefoglalónk az egy éve történtekről: Tünntetés Tesz-Vesz városban.

 • írta balazs | 2007. október 22-én este | Link erre a kommentre

  Hát nyilván én sem vágyom annyira, hogy forradalom legyen, ennek ellenére minden ilyen össznépi autóborogatás forradalomnak, meg szélsőséges megmozdulásnak van beállítva, holott az egész nem más, mint a békés többség lakhelyének, vagyontárgyainak, biztonságérzetének, és nem utolsó sorban meg békés megemlékezéseinek (és itt nem a pártok naggyűlésire gondolok) tönkretétele.

  Ha teszem azt én lennék bármelyik felkiáltással megválasztott forradalmi vezető, akkor mielőtt kimondom a számon azt, hogy "most ellenálunk", kapcsolatokat és infrastruktúrát építenék, hogy legyen kivel és mivel ellenállni, ne csak az legyen egy post-it cetlire rögzítve, hogy kivel és mivel szemben.

  Ha meg teszem azt én lennék a rendőrség, megnézném, hogy máshol mekkora az a tömeg, amit oszlatni szoktak, és milyen felkészültséggel teszik ezt, és ehhez képest igyekeznék növelni a saját hatékonyságomat.

 • írta balazs | 2007. október 22-én este | Link erre a kommentre

  Egyébként szerintem nem koptak ki teljesen, aki felháborodtak azon, hogy valaki hazudott: ott a Toroczkay, akit most az index szerint el is kaptak.

  Illetve szerintem nem értelmesek: ha azok lennének, akkor nem erdőkben bújkáltak volna az elmúlt egy évben, azt játszva, hogy háborús menekültek, hanem megszervezték volna az Igazi Forradalmat ™ (szponzorálta a Coca-Cola), természetesen nem a kisnyugdíjasokat és a futballhuligánokat használva tömegbázisnak. Feltéve ha akarják és nem csak mondják, mikor évente kétszer kimerészkednek az erdőből, símaszkban és sálban.

 • írta balazs | 2007. október 22-én este | Link erre a kommentre

  Bocsánat, i-vel írja a nevét.

 • írta PiciFaction | 2007. október 23-án délelőtt | Link erre a kommentre

  Végigolvastam a gondolataitokat és egy egész éjszakán keresztül gondolkoztam rajta !Ugyanarra a következtetésre jutottam mint minden egyes alkalommal amikor belegondolok abba (a már már egyre szomorúbb gondolatsorba) mikor lesz jó nekünk akik normálisan próbáljuk élni a napjainkat!? 

  Egyik oldalról fojtogat a APECH, a politikusoknak kinevezett tolvajokkal, az idióta adóival és törvényeivel, a kollektív felelőség vállalással!(gondolok itt a kobozzuk el a tulaj kocsiát akárki vezette)

  Másik oldalról pedig a gerinctelen, gyánva semmirekellő, dolgozni nem akaró de hőzöngő, más emberek tulajdonát tönkretevő "emberek"!NEm tudják felfogni hogy amit tönkretesznek az nem a politikusé vagy a miniszterelnőké hanem az enyém vagy a tietek!

   Igen bocsi elkanyarodtam a megoldástól de én már rájöttem hogy ebben az országban nincs helye olyan embernek aki csak egyszerűen élni szeretne nélkül, h baszogassák!Lassan már szégyenlem hogy magyar vagyok mikor a külföldi ismerősem hívnak/írnak hogy mi folyik ott nálatok mert hallottuk hogy így meg úgy!

  Nem tudjuk megváltoztatni a helyet ahol élünk akkor pedig helyet kell váltani! 

 • írta balazs | 2007. október 23-án délelőtt | Link erre a kommentre

  True.

  Kiegészítettem az eredeti szöveget, nagyjából azokkal a gondolatokkal, amiket itt összehordtunk, így pár bekezdés még hozzácsapódott a végéhez, jóóó hosszú lett. Ide kattintva olvasható.

 • írta edward | 2007. október 23-án délután | Link erre a kommentre

  Annak ellenére, hogy láttam már olyan intézkedéseket, amik lehet hogy jó irányba mutatnak, azt érzem, hogy a képviselők és pártok annyira belegabalyodtak az egymásnak okozott sérelmekbe meg a saját bonyolult kapcsolatrendszerükbe, hogy egy olyan rendszert alakítottak ki, aminek túl nagy a tehetetlensége ahhoz, hogy változtatni lehessen rajta. Túl sok inkompetens, buta vagy (akár kicsit) korrupt ember van olyan helyen, hogy nem lehet egyszerűen, egy csapásra megváltoztatni. Szerintem akkor lesz itt egyedül bármiféle változás, ha a Parlamentben az összes ember lecserélődik – majd meglátjuk hatvanévesen, lesz-e belőle bármi is.

  A helyváltással az a baj, hogy egyrészt szerintem máshol se sokkal jobb, másrészt meg bárhova mész, ott azért mégiscsak te leszel a tahó bevándorló. Lehet, hogy nem durván, de azért ezt érezni fogod. 

 • írta PiciFaction | 2007. október 23-án délután | Link erre a kommentre

  Természetes hogy érezteti veled akármelyik társadalom hogy nem oda való vagy de azért az, hogy sehol nem jobb nem 100% ban igaz!

  isemerek társadalmakat ahol az ember sokkaltajobban megtalálja a számítását!A Világ számos országát bejártam voltam luxus helyeken voltam olyan helyeken amit nem kívánnék lakhelyemnek!  vannak helyek ahol az emberek nem nyírják egymást és a végcél nem az hogy az állampolgárokat tönkretegyék! Szívből sajnálom hogy nálunk ez dívik…nem szeretnék váni 60évet mert én abban a 60évben szeretném nyugdotan élni az életem:)

   Tudom lehet hogy csak álom:)

 • írta hege | 2007. október 23-án este | Link erre a kommentre

  Szigorúan IMHO (lehet kövezni érte), itt sem az folyik hogy tönkretegyék az állampolgárokat.  Van – volt – egy kabaréba illő politikai sejhaj, aminek következtében a csillagos eget is odaígérték az embereknek. Ebben a kampányban a második legtöbbet ígérő (M.P.) nyert _hoppá!_, majd magasról téve mindenféle közgazdászra elkezdte megvalósítani az ígéreteit. Még ilyet!

  No aztán persze fáj az embernek, hogy nem lehet alacsony adó és magas szinvonalú állam egyszerre, etc.etc. Pont erre világított rá a maga hevenyészett stílusában Gy.F. , és ezzel jókorát csinált sokmindenki levesébe. Sajnos azonban Gy.F. nem elég merész az igazán komoly lépésekhez, mert akkor a saját pártja is úgy repülne ki alóla mint Bessenyei Péter augusztus 20-án a Lánchíd alól.

  A narancsos oldalról is van véleményem, de azt a robotpandára való tekintettel inkább magamban tartom most :)

 • írta kossuth | 2007. október 24-én hajnalban | Link erre a kommentre

  Hege: kövezni? Macskával jó lesz? :)

 • írta PAStheLoD | 2007. október 24-én délután | Link erre a kommentre

  Igen, az jó lenne, ha néha le lelőnének egy-egy ilyen vandálkodót. Tegnap mentem át egyik barátomhoz Budáról Pestre. Azon töprengtem, vajon belefutok-e valamilyen elborult agyú huligáncsapatba, vagy megúszom ép bőrrel. 

  Ne kelljen már ezen aggódnia az egységsugarú városlakónak. Igen, dugig vannak a dutyik így is a késelős tezsvérekkel, de akkor meg tessék megnyitni a lefolyót azt lehúzni a szarral együtt őket is, hogy legyen hely.

  A "magvas magas politika" meg egyszerűen robotpandát nemtűrő kommentért kiált, így inkább megkímélem az áramköröket :|