Ingyen Tibet

Jogosan merülhet fel bárkiben a kérdés, hogy "Mi a fasz?".
Ugyanígy jogosan merülhet fel bárkiben az a kérdés, hogy "Mit keres egy tibeti zászló a Himmel fejlécben?".

A politikával néha – szigorúan magunk között – szeretünk viccelni. Egyrészt azért, mert mindig van min röhögni, másrészt azért, mert még tudunk rajta röhögni, harmadrészt azért, mert eléggé ismerjük egymást ahhoz, hogy ne sértődjünk meg, ha a másik valamit máshogy gondol. Ezt a témát mondjuk a Himmelen nem forszírozzuk, sőt.

A véleményünk Tibetről ehhez képest elég komoly. Azért tettünk zászlót a fejlécbe, mert ebben a témában eléggé hasonlóan gondolkozunk. Azért írom le, hogy miért, mert többen kérdeztétek. Nem szeretnénk senkit sem akarata ellenére meggyőzni, de szeretnénk, ha látszódna a véleményünk. Akit nem érdekel, az azonnal fejezze be az olvasást. :) 

Kezdjük némi történeti áttekintéssel.

1950-ben Tibetbe megérkezett úgy nyolcvanezer kínai a Népi Felszabadító Hadsereg színeiben, akik játszi könnyedséggel darabokra bontották Tibet teljes haderejét. Tibetnek, tegyük hozzá, hadereje nem igazán volt: a katonákat körülbelül a sorozatgyilkosokat megillető pillantásokkal nézték a tibetiek. Nem mintha bármilyen hadseregnek esélye lett volna valaha egy százszor akkora országgal szemben, persze.

Ezt követően 1951-ben baráti együttműködési szerződést kötöttek a helyi vezetőkkel. Ebben nagyjából az állt, hogy természetesen Tibet is megveti az imperialista szervezkedés minden formáját, megtér a kínai anyaföld nagy családjába (szó szerint!), és természetesen a lehető legteljesebb autonómiát kapja mind belpolitikai, mind kulturális/vallási kérdésekben – ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy a kínaiak a pancsen láma és dalai láma uralmához hozzá sem nyúlnak.

A kínaiak mindezt azzal az értelmezéssel egészítették ki, hogy Nyugat-Kham és Amdo tartományok igazából nem is Tibet részei, úgyhogy ezeket nemes egyszerűséggel beolvasztották a kínai rendszerbe, és újraosztották az összes földet. (Lásd kolhozok.)

1956-ban ezekben a tartományokban felkelés tört ki, amit a CIA is támogatott. Ez később, a dalai láma minden próbálkozása ellenére, továbbterjedt Lhászába is, végül 1959-ben verték szét a beérkező felszabadítók. A dalai láma Indiába menekült, a kínaiak a maradék autonómiát a névben meghagyták, egyébként mindent sikeresen újraosztottak.

1972-ig még elszórtan tartotta magát a tibeti ellenállás, aztán a CIA is megszüntette a támogatást. A dalai láma azóta száműzetésben él, és próbálja békés eszközökkel nyugtatni a tüntetőket és rávenni Kínát a valódi autonómia (NEM függetlenség!) visszaadására. Közben a kínaiak néha tartanak egy-két barátságos hadgyakorlatot Tibetben a terroristák elleni harcra való felkészülésképp.

Itt észrevehetünk egy érdekes apróságot: hogy van az, hogy miközben szétzúzzák az országot, a dalai láma nyugtatni próbálja a felkelőket? Vagy az, hogy nem az országát akarja vissza, csak Kínán belül szeretne autonómiát? A válasz igen egyszerű: a dalai láma olyan tekintélyes ember a buddhizmusnak, mint a pápa a kereszténységnek. És legalább annyira komolyan veszi a Nemes Nyolcrétű Utat (vajon így mondják magyarul?) mint Benedek a tízparancsolatot. Buddha meg nemcsak azt mondta, hogy "ne ölj", hanem hogy "légy szabad a rosszakarattól, és ne árts senkinek". Tehát minden szükségtelen erőszakot elvet. (Azért ijesztett már el légpuskával galambot.)

Tehát, a jelenlegi helyzet: Tibetbe nem lehet szabadon beutazni. Aki a dalai láma nevét hangosan mondja, vagy akinél tibeti zászlót találnak, azt megverik és becsukják (1964-ben ez titkos tárgyalás után politikai átképzést jelentett Kína egyik legkellemesebb börtönében, valszeg azóta se kedélyes nyugdíjazás). A tüntetésekről nem lehet szabadon tudósítani.

Szerintünk gáz, ha valaminek az ordibálásáért megvernek és lecsuknak valakit a rohamrendőrök, vagy katonák; gáz lerohanni országokat, bármilyen eszme nevében is, és gáz ezt felszabadításnak hívni; és elképesztő, hogy milyen türelemmel küzd a 14. dalai láma az erőszak ellen és a tibetiekért, akár járjon ez a függetlenség feladásával is. Tenzin Gjacó jó arc.

Vélemények, kiegészítések, helyesbítések jöhetnek (kellő önuralommal, és tizenötig való elszámolás után). 

46 komment A kommenteket és trackbackeket lezártuk.

 • írta Wale | 2008. április 7-én hajnalban | Link erre a kommentre

  Kielégültem. Ne tessék félreérteni, csak kielégítő választ kaptam a kérdésemre. Ed, kábé negyed órája olvastam, a mailedet, tehát puszta kíváncsiságból: ezt mennyi idő alatt szedted össze?

  Ezek alapján számomra Tenzin Gyatso egy eléggé felelősségteljes embernek (is) tűnik. Lemond mindenről azért, hogy a hitének eleget tegyen.. ez erős jellemre vall.

 • írta edward | 2008. április 7-én hajnalban | Link erre a kommentre

  Wale: elég sok. :)

  Egyébként ja, és a legjobb, hogy amellett, hogy erős jellem, teljesen "józan paraszti ész" hozzáállással gondolkodik, nem pedig valami elborult idealistaként. 

 • írta kiri | 2008. április 7-én hajnalban | Link erre a kommentre

  A zászló direkt takarja ki szinte teljesen a login-dobozt?

  Vagy csak nálam van valami gebasz?

 • írta csigusz | 2008. április 7-én reggel | Link erre a kommentre

  Elolvastam a tortenelmi tenyeket. Eddig nem ismertem oket, koszonom.

  Tudni kell rolam, hogy egy kvazi idealis vilagban elek, ami nem tartozik bele a vilagkepembe, azt ignoralom, peldaul ez a tibeti dolog is olyan, hogy ugysem tudunk igazsagot tenni, ugysem valtozik semmi… "ha nem tetszik lehet menni Szlovakiaba" tipusu ember vagyok.

  Ennyit a magyarazkodasrol, es most jojjon egy nem tibet ellenes kijelentes: nekem nem tetszik, hogy sokan az olimpia bojkottalasara szolitjak fel az embereket Tibettel magyarazva. Mintha valakibek ez mar megint jo lenne.. Miert nem volt 1 eve Tibet mania a vilagban? valasz: mert nem volt olimpia.

  Tudom idealista vagyok, de az olimpia az en fejemben tisztan sport, hirdeti az osszetartast meg minden hasonlo szep gondolatot. Valojaban pedig a legmocskosabb politikai eszkoz!

  Ma olvastam az idnexen, hogy valaki poroltoval majdnem eloltotta az olimpiai langot. Tornem el a kezet.. Na megyek Szlovakiab…

 • írta csigusz | 2008. április 7-én reggel | Link erre a kommentre

  Wikipedia: "In January of 2007, the Chinese government issued a report outlining the discovery of a large mineral deposit under the Tibetan Plateau.[112] The deposit has an estimated value of $128 billion and may double Chinese reserves of zinc, copper, and lead."

  na kesz is az osszeeskuvelmeletem! A nyugatnak erdeke egy nyugat barat terulet ennyi nyersanyaggal. Az olimpia pedig egy tokeletes eszkoz. Undorito.. mind a ket odal. Nekem mar csak Szlovakia marad :) 

  Szoval tisztelem ezt a nagy Tibet maniat, meg csegevara maniat , meg no atomeromu, meg hasonlo dolgokat, de meg sohasem fogom erteni. 

   

 • írta csigusz | 2008. április 7-én reggel | Link erre a kommentre

  [cinizmus on] 

  "Lemond mindenről azért, hogy a hitének eleget tegyen.. ez erős jellemre vall."

   vallana, ha nem tudnank rola. Ha egy utolso falu utolso embere lenne.. De o egy vallasi vezeto, cselekedeteinek komoly uzenete van.. A nyugat meg zabalja ezt a sok maszlagot.. Nem mondom, hogy o nem igaz ember- vagy akar barmilyen masik jelzo beillesztheto ide- de nem is annyira rozsaszin a kep…

   [cinizmus off]

 • írta edward | 2008. április 7-én délelőtt | Link erre a kommentre

  csigusz:

  először is, végre csigusznak hívnak :) 

  Az olimpiával kapcsolatban nekem is hasonló ideáljaim voltak. Sajna ezt már a hidegháború idején többször is sikerült felrúgni, ráadásul leginkább eredménytelenül. Biztos vagyok benne, hogy bojkottálni az olimpiát nem jó eszköz. Ugyanakkor azt is megértem, aki álságosnak érezné a nagyszabású csilivili olimpiát, miközben hátul a kertben verik azokat, akiknél egy bizonyos fajta zászló van. Én nem bojkottálnék emiatt semmit, az olimpia egyszerűen nem az a hely, ahol erről szó kell legyen.

  Az összeesküvés-elméletekkel kapcsolatban eléggé előítéleteim vannak. Az teljesen belefér viszont a világképembe, ha az USA emiatt a halom vas miatt támogatja Tibetet, ilyesmi bőven volt már, no meg az ő viselkedésük egyébként sem tetszik. De azért azt is tegyük hozzá, hogy igazán senki sem mer ujjat húzni Kínával ebben a dologban, még említeni sem merik a legtöbben.

  A dalai láma viszont tényleg rózsaszín. Ebben biztos vagyok. A lázongó tibeti tüntetők nem szép látvány, amint éppen kínaiakat vernek vagy a boltjaikat törik szét, de a dalai láma éppen csitítani próbálja ezt az egészet. Azt el tudom képzelni, hogy az USA a saját érdekeit nézi csak, de a dalai láma tényleg leszarja a földben lévő akármit, neki ez a dolga. Ha tényleg érdekel, kölcsönadom az önéletrajzát, rohadtul szimpatikus ember.

  A Tibet dolgot meg plz kezeljük külön a csegevara mániától, a palesztin kendőtől és a no atomerőműtől, mert ezek szerintem is egytől egyig rémes nagy baromságok. :) Nem is raktuk ki őket a fejlécbe.

 • írta csigusz | 2008. április 7-én délután | Link erre a kommentre

  jolvan, a rozsaszint ugyis szeretem :) majd beleolvasok ha ideadod!

   

   

 • írta Lilith | 2008. április 7-én délután | Link erre a kommentre

  Azt hiszem, kiri megfogalmazta az egyébként mély horderejű téma szürke hétköznapjainkra vonatkoztatott vetületét. Némi fejtörés után kidolgoztam a lehetséges válaszokat:

  „A zászló direkt takarja ki szinte teljesen a login-dobozt?”

  1) Bizonyára szimbolikus jelentőségű, ti. nem kerülhetjük ki a tibeti konfliktussal való szembesülést. Másrészt Tibet ege alatt nincs helye az ego kiteljesedésére irányuló törekvéseknek – ezért nem látod az azonosítód, mikor bejelentkezel.

  2) A szimbolikában a jobb oldal a szellemmel kapcsolatos (=nem anyagi) dolgokat, a felső rész pedig a transzcendentális vonatkozásokat jelenti, így egyértelműen Tibet zászlajának legmegfelelőbb helye a jobb felső sarok.

  3) Máshol nem volt hely, mert a maradék felületet a Robotpanda fenntartja a kínai dömpingáru reklámozására.

  4) Csak úgy ott van, mert mért ne.

   

  „Vagy csak nálam van valami gebasz?”

  1) Mivel eddig senki más nem említette kirin kívül ezt a problémát, nyilván csak nálunk tapasztalható a jelenség, ergo kiválasztottak vagyunk.

  2) Ha a többiek érzékelték, mégse szóltak, az azért lehet, mert a dalai lámához hasonlóan olyan magas szintű harmóniában vannak az Univerzummal, hogy ilyen apróságokon nem akadnak fenn. Vagy hozzászoktak edward ad hoc inzultáló akcióihoz.

 • írta Lilith | 2008. április 7-én délután | Link erre a kommentre

  Bocs a betűkért, nem vágom, mi van. kopiztam az idézetet, talán ez a baj.

 • írta edward | 2008. április 7-én délután | Link erre a kommentre

  A technikai problémát hamarosan megoldjuk. Azt hiszem.

 • írta robby | 2008. április 7-én délután | Link erre a kommentre

  én a dalai lámához hasonlóan olyan magas szintű harmóniában vagyok az Univerzummal, hogy ilyen apróságokon nem akadok fent! (meg nálam nincs is ilyen bai)

  de akkor ilyen tüntetések, gyilkolások mindig is voltak, csak most itt-ott az olimpia, és nagyobb nyilvánosságot kap a dolog…ez nem valami eddig ilyen súlyú azért nem volt, szerintem? de akkor mi van a levegőben nemde? 

 • írta Sura | 2008. április 7-én délután | Link erre a kommentre

  Nálam is ott van, de azt hittem azért, hogy ne kerülhessük ki (vagy mert kiválasztott vagyok?).

 • írta edward | 2008. április 7-én délután | Link erre a kommentre

  Én úgy tudom, hogy a tüntetések a felkelés évfordulóján törtek ki. Az lehet, hogy nem véletlen, hogy pont most van az olimpia is…

  Valami okosnak közben sikerült eloltania az olimpiai lángot. Na, ez már a dalai lámának se tetszene. :( 

 • írta kossuth | 2008. április 7-én délután | Link erre a kommentre

  "A zászló direkt takarja ki szinte teljesen a login-dobozt?"

  Én ilyesmit nem észlelek, dobjatok egy screenshot-ot róla. 

 • írta edward | 2008. április 7-én este | Link erre a kommentre

  Kirinél teljesen kitakarja, pedig vöröspandát utilizál.

 • írta Wale | 2008. április 7-én este | Link erre a kommentre

  Ed, nem esik kicsit rosszul, hogy mindenki a zászlóval foglalkozik és nem azzal a szöveggel, amivel annyit szenvedtél? :DD

 • írta Sura | 2008. április 7-én este | Link erre a kommentre

  A szöveget mindenki érti, de a zászló direkt is lehet ott, és a technika válaszaként is.

  bongeszo teszt - es kulonben is: ingyen tibet

 • írta robby | 2008. április 7-én este | Link erre a kommentre

  nekem retró firefox van, és az opera 9.26 -os képkockájával egyezik meg a tibeti zászló elhelyezkedésénak a helye neki. csak a teljesség igénye miatt! :)

 • írta kisterror | 2008. április 7-én este | Link erre a kommentre

  Látod látod, azért nem szabat bétás cuccokat használni! :P

 • írta Lollipop | 2008. április 7-én este | Link erre a kommentre

  Mindegy mit csinál Tibet, meg Kína, csak az Olimpiát ne fügesszék fel! Nem azért készült olimpikonaink, hogy ne legyenek kint!

 • írta Sura | 2008. április 7-én este | Link erre a kommentre

  Kisterror: Apróbetűs rész – A képek sorrendje nem feltétlenül tükrözi a készítő böngésző használati szokásait (bár ahogy elnézem elég pontos) :-)

 • írta Malyer | 2008. április 7-én este | Link erre a kommentre

  Én lélekben, tibettel vagyok!
  Tisztelem a budhistákat.

 • írta balazs | 2008. április 7-én este | Link erre a kommentre

  nincs a gépemen ff3, de a position: absolute miért van floatolva, és miért marginnal van pozíciónálva? nem inkább top, meg left kellene és a parentnak position: relative?

   és a Noble Eightfold Path a magyarul helyesen nem a nyolc kincs mártás? ;-)

 • írta edward | 2008. április 8-án délelőtt | Link erre a kommentre

  Muhahá. Megfixálva.

 • írta edward | 2008. április 8-án délelőtt | Link erre a kommentre

  Ja, amúgy Wale: nem különösebben :)

 • írta tako | 2008. április 8-án délután | Link erre a kommentre

  Zavar, hogy a zászló nem a loginboxomon van.

  Először azt hittem, a kínaiak már a Webtown spájzban vannak.
  És hogy ezért tűnt el a zászló. De már megtaláltam a másik oldalon.

 • írta miszkot | 2008. április 9-én hajnalban | Link erre a kommentre

  kéremszépen: a Dalai Láma egy megvilágosodott..úgyhogy nem rózsaszín, hanem fehér!:)

  én igenis bojkottálni fogom az olimpiát:) jól kibaszok velük gondolom..:)

  amúgy én úgy gondolom, hogy a zavargásokat maga Kína robbantotta ki, csakúgy, mit annakidején Hitlerbácsi Lengyelország elfoglalását megelőző "lengyel-támadást" a német támaszpont ellen..így akarják elérni, hogy az átlag tévén-nevelkedett-gondolkodni-nem-annyira-bíró rágógumi-nemzedék megutálja a tiltakozókat és a free tibet zászlót lobogtató embereket..meg úgy általában Tibetet és ennek eszméjét.

  ha már összeesküvés elméletet kell gyártani:)

   

 • írta goyci | 2008. április 9-én délelőtt | Link erre a kommentre

  Aki ezek miatt megutálja őket az igazi gyökérhurka!

 • írta tako | 2008. április 9-én délelőtt | Link erre a kommentre

  Eresszük rá az indiaiakat a kínaiakra! Hátha megeszik egymást…

 • írta miszkot | 2008. április 9-én délután | Link erre a kommentre

  inkább az amcsikat a kínaiakra..az indiaiak jóarcok..de legalábbis okosak-majdnem mindnek van szemüvege:)

 • írta goyci | 2008. április 9-én este | Link erre a kommentre

  Kivéve akinek nincs. De annak meg biztos van bajusza.

 • írta robby | 2008. április 9-én este | Link erre a kommentre

  és a fényképezőgép smafu? az már fel se tűnik senkinek.

 • írta Malyer | 2008. április 9-én este | Link erre a kommentre

  Boldogok a sajtkészítők!
  Eltértünk a témáról?

 • írta miszkot | 2008. április 10-én hajnalban | Link erre a kommentre

  fényképezője a japóknak van, nem az indiaiaknak vagy a kínaiaknak..

 • írta edward | 2008. április 10-én délután | Link erre a kommentre

  nem, most már a kínai turistákra is épp annyira jellemző az elvadult fényképezőgépmánia, mint a japánokra (rájuk továbbra is). Az indiaiak inkább bajuszban jók, mint fényképezőgépben.

  Amúgy figyelitek a környezetérzékeny reklámot? Tibetan Dictionaries. :) 

 • írta robby | 2008. április 10-én délután | Link erre a kommentre

  jóvan, benéztem, megkövetem a jogorvoslattal élőket! de amúúgy már MINDNKINEK van fény-képezője, leginkább főleg persze a jindiaiknak, és puk tum. és UFF

 • írta animalmother | 2008. április 10-én este | Link erre a kommentre

  1. Tibetinek lenni evolúciósan nem kifizetődő.

  2. Így fel kell hagyni vele.

  3. A láma jó arc biztosan, de egy népet nem elég jó arcként vezetni.

  4. Biztos getzisok ember van még elnyomva. Szar nekik.

  5. Ignoráns geci vagyok.

  6. Cigány jó arc:-) Go laci!

 • írta edward | 2008. április 10-én este | Link erre a kommentre

  hehe :)

  abban tényleg igazad van, hogy sokan vannak még így. Szerintem viszont a láma nemcsak jó arc, de nem is igazán tudnám megmondani, hogy hogy csinálhatná jobban. nekem szimpi.

  Emellett szkeptikusnak lenni ér. Sokszor én is az vagyok, ennél vmiért nem. 

 • írta edward | 2008. április 11-én hajnalban | Link erre a kommentre

  ja és Kartács, gyere sörözni!

  különben végighúzunk az aszfalton nélküled iszunk, és rosszabb lesz. :) 

 • írta kiri | 2008. április 11-én este | Link erre a kommentre

  Szerintem édemindegy, hogy ki a vezetőjük – abból a szempontból, hogy Kínáról van szó. A Föld népességének hatodáról. Lehetne Darth Vader is a vezetőjük, halálcsillaggal, akkor sem tudna mit csinálni velük.

   

 • írta hmm | 2008. április 15-én hajnalban | Link erre a kommentre

  Tibet elfoglalását ez a Dalai Láma is előre látta, és több előző is, ugyanis ez vol Tibet karmája. Az okát is tudták, és azt is, hogy elkerülhetetlen. Valószínűleg ezért sem követelik harcos-arcos módon vissza maguk a tibetiek, inkább a világ többi része tesz így. ők elfogadták az elkerülhetetlent, a nyugati ember nem fogadja el, mert nem látja át. Ez amúgy általában is igaz, nemcsak Tibet esetében.

  Amúgy ha jól tudom, Tenzin Gyatso "csak" vallási vezető, Tibetnek van egy politikai vezetője is. Vagy rosszul tudom?

  Mert az egyértelmű, hogy a Dalai Láma jó arc, talán meg is világosodott némileg, de politikusnak tökéletesen alkalmatlan.

 • írta hmm | 2008. április 15-én hajnalban | Link erre a kommentre

  Másik gondolatom:

  Az olimpia NEM kínáról vagy Tibetről szól. Szerintem bojkottálni, tönkretenni
  bármilyen indokkal ostoba és csúnya dolog.

  Ha 1936-ban a náci Németországban tudtak olimpiát tartani,
  akkor most és ott miért ne tudnának?? 

 • írta hmm | 2008. április 15-én hajnalban | Link erre a kommentre

  Noble Eightfold Path?: Nemes Nyolcrétű Ösvény a Négy Nemes Igazság
  negyedik tagja.
  (arya-astangika-marga /szanszkrit/)

  1. Helyes szemlélet

  2. Helyes elhatározás 

  3. Helyes beszéd

  4. Helyes cselekedet

  5. Helyes életvitel

  6. Helyes erőfeszítés/gyakorlat

  7. Helyes éberség/jelenlét

  8. Helyes elmélyedés/meditáció 

 • írta NqM | 2008. április 15-én este | Link erre a kommentre

  A beszéd előrébb van, mint a cselekedet?! Ezt egy nő írta…

 • írta MoralisForradalomPanda | 2008. április 28-án délután | Link erre a kommentre